Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Ξενοδοχείο στη Μήλο | Δωμάτια στη Μήλο

Γεωλογικοί Περίπατοι

Χάρη στα ηφαιστειογενή εδάφη της και το μαγευτικό γεωγραφικό της ανάγλυφο, η Μήλος αποτελεί ένα φυσικό γεωλογικό πάρκο που σας περιμένει για ανακάλυψη. Για εσάς που ενδιαφέρεστε για μία τέτοια πρωτότυπη περιήγηση, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου διοργανώνει γεωλογικούς περιπάτους στις σημαντικότερες τοποθεσίες γεωλογικού και μεταλλευτικού ενδιαφέροντος του νησιού. (Περισσότερες πληροφορίες στο www.milosminingmuseum.com.

Ατμίδες Κάναβας

Υποθαλάσσιες διαφυγές θερμών αερίων και ανάβλυση ζεστού νερού με θερμοκρασίες από 35°-75°C. Χρησιμοποιούνται ως ιαματικές πηγές.

Αλυκή

Παλιά εγκατάσταση παραγωγής αλατιού μέσω φυσικής εξάτμισης θαλασσινού νερού.

Ζεφυρία ή Χώρα

Μεσαιωνική πόλη της Μήλου. Άκμαζε ως τα τέλη του 17ου αιώνα. Η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της λόγω ηφαιστειακών αναθυμιάσεων και επιδημιών. Στην περιοχή εντοπίζεται ένα από τα καλύτερα γεωθερμικά πεδία του κόσμου.

Σαρακήνικο

Ηφαιστειακός σχηματισμός, το σχήμα οφείλεται κυρίως στη θαλάσσια διάβρωση και στο νερό της βροχής. Εμφανής η παρουσία των θαλάσσιων απολιθωμάτων.

Κρατήρας Φυριπλάκας

Κατάλοιπο τελευταίας ηφαιστειακής δραστηριότητας στο νησί.

Κάλαμος

Χαρακτηριστικό δείγμα ατμιδικής δράσης στο νησί. Οι υπέρθερμοι ατμοί εκλύονται με συριγμό από το υπέδαφος αφήνοντας επικαθίσεις αλάτων και θείου.

Αγία Κυριακή Μήλου

Ενδείξεις μεταλλευτικής δραστηριότητας κατά την κλασική αρχαιότητα και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Επίσκεψη σε φυσικό πάρκο

Η “Άρκευθος” είναι ένα κτήμα σε χαράδρα, έκτασης 500 περίπου στρεμμάτων, με δυο καταρράκτες, στο κέντρο της περιοχής Natura 2000 στη Μήλο, στην περιοχή Χάλακας (2,5 χλμ. από το χωριό Εμπουριός). Ένα μικρό του κομμάτι είναι περιβόλι με οπωροφόρα, αμπέλι και παλιό σπίτι και ένα άλλο είναι χέρσο με μικρό ενεργό εκκλησάκι. Ο επισκέπτης αυτού του φυσικού πάρκου μπορεί να θαυμάσει κυπαρίσσια, κέδρους, φείδες (είδος αγριοκυπάρισσου) και άλλα είδη σπάνιας χλωρίδας, να μάθει για την οχιά της Μήλου, να συναντήσει σπάνια ζώα και να περπατήσει σε ένα δαντελωτό μονοπάτι 5χλμ.

Περιπατητικές Διαδρομές

H Μήλος διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο χωματόδρομων των Κυκλάδων, οι οποίοι είναι προσπελάσιμοι και από περιπατητές. Τα μονοπάτια δεν είναι σηματοδοτημένα και οργανωμένα , αλλά ανάλογα με την διαδρομή που θα επιλέξετε, έχετε την ευκαιρία να περάσετε μέσα από ηφαιστειακούς σχηματισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, γραφικά εξωκλήσια, παλιά ορυχεία, όμορφες παραλίες και γενικά να γνωρίσετε μέσα από τις διαδρομές αυτές τον φυσικό πλούτο και την μακραίωνη πολιτιστική παράδοσή της.

Διαδρομές:

Τρυπητή- Κατακόμβες-Αρχαίο Θέατρο -Προφήτης Ηλίας- Βαπτιστήριο-Μαύρο Τείχος- Αφροδίτη της Μήλου

Φτάνοντας στο χωριό της Τρυπητής, προαιρετικά ανεβαίνετε στο λόφο για να δείτε τους ανεμόμυλους και την καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Έπειτα κατηφορίζετε προς τις Κατακόμβες, όπου αν έχετε μεταφορικό μέσο το παρκάρετε εκεί. Αφού δείτε τις κατακόμβες, ανεβαίνοντας τα σκαλιά για την επιστροφή, θα δείτε στα αριστερά ένα μονοπάτι. Το ακολουθείτε και εκείνο σας οδηγεί στο Αρχαίο-Ρωμαϊκό Θέατρο. Από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι δεξιά και αφού βγείτε πάνω από το θέατρο στρίψτε στο δρομάκι αριστερά. Γρήγορα θα φτάσετε στη θέση Τρεις Εκκλησιές όπου βρίσκεται το Βαπτιστήριο και θα ακολουθήσετε πορεία προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο διακρίνεται πάνω στο λοφάκι μπροστά σας. Αναγκαστικά θα περάσετε μέσα από ένα χωράφι και θα ανέβετε τα περίπου 50 πλατύσκαλα τα οποία θα σας οδηγήσουν στο εκκλησάκι απ’ όπου η θέα θα σας μαγέψει. Επιστρέφετε από τον ίδιο δρόμο και συνεχίζετε ευθεία από το Βαπτιστήριο μέχρι που θα συναντήσετε την πινακίδα που ενημερώνει για το σημείο όπου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.

Πλάκα – Παναγία Θαλασσίτρα – Κάστρο

Πάνω από την Πλάκα, στην πλαγιά του λόφου, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Θαλασσίτρα, με το οικόσημο των Κρίσπι στο υπέρθυρό της. Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια βρίσκεστε στην κορυφή του Κάστρου από όπου μπορείτε να απολαύσετε μαγευτική θέα και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Πολλώνια – Φυλακωπή

Κοντά στη Πολλώνια βρίσκεται η Φυλακωπή, μία από τις σπουδαιότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου, όπου σώζονται ερείπια του επιβλητικού κυκλώπειου τείχους και του πολυάνθρωπου οικισμού.

Φυλακωπή – Παπάφραγκας – Πάχαινα – Άγιος Κωνσταντίνος – Μύτακας- Σαρακίνικο – Μανδράκια (Μήκος διαδρομής 9 χλμ. Διάρκεια: 3 ώρες)

Σε αυτή την εξόρμηση έχετε την ευκαιρία να δείτε το διάσημο Σαρακίνικο και τον Παπάφραγκα, τον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής απ’ όπου και θα ξεκινήσετε, και τον όμορφο οικισμό στα Μανδράκια όπου θα καταλήξετε.

Ακρωτήριο Βάνι (παλιά μεταλλεία) – Αγία Μαρίνα (Μήκος διαδρομής 12 χλμ.) Διάρκεια: 5 ώρες

H διαδρομή ξεκινά από τα παλιά μεταλλεία σιδηρομαγγανίου στο ακρωτήρι Βάνι. Θα περπατήσετε στον χωματόδρομο του Ξερόκαμπου προς το Αμπουρδεκτάκι (βρίσκεται κοντά στον όρμο του Αγίου Δημητρίου) και θα συνεχίσετε στο μονοπάτι των κυνηγών το οποίο θα σας οδηγήσει στον Εμπουριό. Από εκεί (από τον κεντρικό χωματόδρομο) θα φτάσετε στη λιμνοθάλασσα στο Ριβάρι, τη Φατούρενα και τέλος θα ανηφορίσετε για την Αγία Μαρίνα.

Ιαματικά Λουτρά

Η Μήλος χάρη στις ηφαιστειακές δραστηριότητες και χάρη στη μετα-ηφαιστειακή υδροθερμική δράση, διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το νησί διαθέτει πληθώρα θερμών πηγών με διαφορετική θερμοκρασία και σύσταση νερού. Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τις σημαντικότερες από αυτές:
Λουτρά Αδάμαντα, Αλυκές, Προβατάς, Παλιοχώρι,Τρία Πηγάδια,Κάναβα και στην Σκινωπή

Φωτογραφίες